NavnFordelerBesøk
Dette er en norsk kryptobørs som har godkjennelse fra Finanstilsynet. Du får 0,001 BTC når du registrerer deg med bankID uten å gjøre innskudd. Det betyr BTC helt gratis!Kjøp nå!
Du får Bitcoin verdt 10 dollar gratis når du gjør ditt første kjøp på over 100 dollar. Kjøp nå!
Prime XBT gir deg muligheten til å gå long eller short. 35% bonus på første innskudd.Kjøp nå!
Du kan gjøre enkle innskudd og kopiere andre profesjonelle kryptotradere!Kjøp nå!
Binance har det største utvalget av kryptovaluta!Kjøp nå!
Bitmex lar deg enkelt få lov å å investere med opptil 100x gearing.Kjøp nå!
CFD-er er komplekse instrumenter og medfører stor risiko for å tape penger raskt gjennom giring. 66 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine ved å handle med høy risiko.

CFD handel

CFD-handel blir stadig mer populært blant norsk hobby-investorer og semi-profesjonelle tradere. Vi i KryptovalutaInvestor.com har derfor lagt hodet i bløt for å lage den ultimate guiden til deg som ønsker å begynne med CFD-handel. I denne guiden vil vi dekke følgende:

  • Hva er CFD?
  • Hvordan fungerer en CFD?
  • Hva er fordelene med en CFD?
  • Hva er ulempene med CFD-handel?
  • Hvordan kan jeg handle CFDer i Norge?

Hva er en CFD?

CFD står for “contract for difference” og er en måte man som investor kan tjene penger på bevegelser i prisen uten å eie den. Den enkleste måten å forklare det på er at en CFD er et slags veddemål hvor du kan vedde på at prisen skal opp eller ned. Et eksempel på dette er at du kan kjøpe en CFD for Bitcoin. Hvis du tror at Bitcoin skal øke i pris men du ønsker ikke å kjøpe Bitcoin så kan du gjøre dette med en CFD. Det samme kan du gjøre med en CFD hvis du ønsker å f.eks shorte en aksje så kan du bruke en CFD til dette. Du trenger da ikke å kjøpe noe aksje selv når du shorter eller kjøpe noe Bitcoin, du står kun for veddemålet.

CFDer blir som regel tilbudt av meglere og det finnes veldig mange online aksjemeglere som tilbyr CFD-handel. Disse tar 5% i spread for å la deg tegne en CFD-kontrakt. Det betyr at hvis du har som mål å få 5% av avkastning på ditt veddemål så må du ligge 10% i profitt ettersom meglerhuset tar 5%.

Du finner CFDer for følgende:

  • Kryptovaluta
  • Aksjer
  • Råvarer

Hvordan fungerer en CFD?

En CFD fungerer som forklart ovenfor og slik det fungerer hos nettmeglerene som tilbyr CFDer er at du finner den aksjen, kryptovalutaen eller råvaren du ønsker å kjøpe en CFD for. Deretter så må du gjøre et innskudd, dette brukes som sikkerhet for investeringen din. De aller fleste nettmeglere tilbyr en såkalt gearing, som er et lån til investeringen din. Det betyr at du kan få en eksponering på din CFD-kontrakt med helt opptil 20x investeringen din. Gearing kan være et bra verktøy men hvis du skulle oppleve at prisen beveger seg i feil retning så kan pengene dine gå tapt. Man må derfor være veldig varsom.

Fordeler med en CFD

CFDer har mange fordeler, men det er viktig å huske på at det er mye risiko. Vi har listet opp noen av de mest åpenbare fordelene med CFD-handel nedenfor.

Høyere leverage

CFDer har mulighet for høyere leverage enn vanlige investeringsprodukter. Dette gir deg mulighet til å få mer igjen for din investering, men skal selvfølgelig være veldig oppmerksom på at man blir mer sensitv på prisendringer som skjer i markedet. Med en veldig høy leverage så skal det ikke mye prisbevegelse til at investeringen blir likviditert og man kan da få store tap i det opprinnelige beløpet man har investert.

Tilgang til alle markeder til alle døgnets tider

De aller fleste meglere som tilbyr CFD-handel lar deg handle i alle instrumenter og aksjer over hele verden til alle døgnets tider. Dette er en fordel for deg som ønsker å kunne investere i flere markeder og ha tilgang på selv selskaper som normalt ikke er tilgjengelig. Det gir deg som investor større muligheter og ikke minst mulighet til å ha en mer variert eksponering i markedet.

Ingen lånekostnader og mindre byråkrati

Normalt når man skal shorte en aksje så vil man ha kostnader på finansieringen og det vil gjerne være noen regler som gjør det vanskelig for veldig mange å shorte. Det er forskjellige regler i forskjellige markeder og dette kan begrense hvem som kan benytte seg av instrumentene. CFDer er åpne for alle som ønsker å investere og kan stille med midler.

Mulighet for investering av mindre beløper

Normalt sett har shorting og gearing vært forbeholdt den finansielle eliten, men med CFDer så kan man begynne med så lite som 1000 kroner. Hvis man er nybegynner så er det uansett ikke anbefalt å bruke store beløper i starten fordi man må lære seg dette.

Ulemper med CFD-handel

Det er alltid viktig å se på ting kritisk og CFDer har noen momenter som man bør være oppmersom på. Nedenfor har vi skrevet litt om ulempene med CFD-handel:

Lite regulert bransje

EU har prøvd å regulere CFD-handel men siden dette foregår internett-baserte nettmeglere som kan være vanskelig å regulere. Der finnes heldigvis veldig mange seriøse meglere men man det finnes mange useriøse aktører. Det betyr at det er utrolig viktig å velge en seriøs aktør som har et godt rykte. Hvis man velger feil megler så kan det være vanskelig å gjøre uttak av penger og ikke minst så kan det være vanskelig å være forsikret mot tekniske svikter.

Høy spread som du betaler

Med CFDer så er du avhengig av å velge en investering som har store variasjoner i kurs. Grunnen er at det er en høy spread som gjør at det fort kan bli svært vanskelig å få profitt. Du betaler hele spreaden og det er derfor CFDer som regel er mest hensiktsmessig i objekter med høy volatilitet som råvarer, kryptovaluta og enkelte aksjer.

Høy risiko

CFDer er det samme som å drive med basehopping hvis fallskjermhopping er vanlig investering. Det er ekstremt mye risiko og dette burde man være veldig klar over når man begynner med CFD-handel. Det kan være kortvarige prisutvikleringer som likvidrer hele investeringen din og det er ikke slik at du på noen måte er beskyttet mot dettte. Det finnes innstillinger som stop-loss

Hvem passer CFD handel for?

Dette er ikke noe som passer for deg som er nybegynner men heller noe for deg som har litt erfaring. Det er utrolig viktig at du er klar over risikoen. Hvis du er ny på CFD-handel så er det viktig å starte med et lavt beløp for å kunne lære seg å bruke verktøyene riktig. Du må lære deg hvordan de fungerer og ikke minst hvordan du bruker funksjoner som stop-loss.

Vi vet at veldig mange av aktørene som markedsfører CFD-handel gjør dette mot nybegynnere som kanskje ikke forstår risikoen. Vi vil derfor sterkt oppfordre nybegynnere til å begynne med å kjøpe vanlige aksjer, råvarer eller kryptovaluta før man begynner med CFD-handel.

Hvor kan jeg handle med CFDer?

Det er kommet mange plasser man kan kjøpe CFDer, dessverre er ikke alle like seriøse. Vi har listet opp noen av de beste meglerene for CFD-handel nedenfor:

IG

Dette er en svensk aktør som har satset hardt mot det nordiske markedet. De er en veldig profesjonell aktør i dette og som tilbyr et bredt spekter av forskjellige typer CFDer. De har godt volum og er foretrukket av veldig mange nordmenn. Hvis du er interessert i finans så har du kanskje hørt podcasten “Tid er Penger”. Her har de vært hovedsponsor.

Etoro

Som du sikkert har sett på toppen av denne nettsiden så anbefaler vi Etoro. Dette er en plattform som har eksistert i mange år og har et veldig godt design. Den er enkel å bruke og i tillegg så kan man enkelt se hva andre gjør. De har integrert en sosial plattform som lar deg kopiere andre tradere. De er kjent for å ha litt høye gebyrer men de er en sikker aktør for nordmenn.

CMC Markets

CMC Markets er en markedsplass med mange forskjellige typer CFDer men de har et litt frynsete rykte fra gammelt av hvis man ser på nett. Dette var før EU kom med relativ strenge regler for å beskytte folk mot CFD handel. Hvis man ser på anmeldelsene fra Trustpilot så scorer de likevel 4,5 av 5 mullige. Hvis du har erfaringer med CMC Markets så vil vi gjerne høre din erfaring så vi kan legge den inn her. Legg en kommentar i artikkelen.

Plus500

Plus500 er en annen plattform som veldig mange velger å bruke på CFD-handel men har et frynsete rykte hvis man ser på internasjonale nettsider hvor folk skriver om sin erfaring med PLUS500. Vi har ingen erfaringer med PLUS500 men hvis du har erfaringer med Plus 500 så vil vi veldig gjerne høre fra deg. Legg da gjerne en kommentar nedenfor artikkelen.

Legg igjen en kommentar

NavnFordelerBesøk
Dette er en norsk kryptobørs som har godkjennelse fra Finanstilsynet. Du får 0,001 BTC når du registrerer deg med bankID uten å gjøre innskudd. Det betyr BTC helt gratis!Kjøp nå!
Du får Bitcoin verdt 10 dollar gratis når du gjør ditt første kjøp på over 100 dollar. Kjøp nå!
Prime XBT gir deg muligheten til å gå long eller short. 35% bonus på første innskudd.Kjøp nå!
Du kan gjøre enkle innskudd og kopiere andre profesjonelle kryptotradere!Kjøp nå!
Binance har det største utvalget av kryptovaluta!Kjøp nå!
Bitmex lar deg enkelt få lov å å investere med opptil 100x gearing.Kjøp nå!