NavnFordelerBesøk
Du kan gjøre enkle innskudd og kopiere andre profesjonelle kryptotradere!Kjøp nå!
Dette er en norsk kryptobørs som har godkjennelse fra Finanstilsynet. Du får 0,001 BTC når du registrerer deg med bankID uten å gjøre innskudd. Det betyr BTC helt gratis!Kjøp nå!
Plus500 har det største utvalget av kryptovaluta!Kjøp nå!
CFD-er er komplekse instrumenter og medfører stor risiko for å tape penger raskt gjennom giring. 66 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine ved å handle med høy risiko.

Hvorfor ble det finanskrise i 2020?

Enten om du investerer i Bitcoin eller investerer i aksjer så har du fått kjenne på det som skjedde for en uke siden. Raskt gikk Norge inn i en krise, en krise som kan bli historisk enten fordi vi løste den på en fantastisk måte eller fordi den fikk enorm betydning for våres økonomi. Veldig mange lurer på hva som gikk galt og hvorfor det gikk så galt. Noen av disse spørsmålene klarer vi ikke selv å svare på men vi tenkte å forsøke å forklare hvordan vi har havnet i denne krisen.

Vi baserer denne artikklene på innhold vi har generert fra Wallstreet Journal, Reuters og andre medier som har kredibilitet. Om du skulle finne faktafeil eller har synspunkter så ønsker vi veldig gjerne å høre fra deg. Legg en kommentar i kommentarfeltet nedenfor:

En korreksjon i aksjemarkedet var på overtid, det var 12 år siden forrige krise og det var derfor ventet en korreksjon. Det betyr ikke at det var ventet en korreksjon av denne sorten og med den kraften her. Flere investorer gikk i cash på nyåret og dette ble formidlet klart i mediene. «Retailinvestors» gikk for alvor inn i markedet på slutten av året og i begynnelsen av

Hva skyldes denne finanskrisen?

Finanskrisen 202 skyldes 2 «sorte svaner» som ingen helt kunne forutse, selv om det kan diskuteres men det er tema til en annen artikkel. Den første svanen er det famøse korona-viruset som først ble registrert i Kina. Den andre «sorte svanen» er oljeprisen. Nedenfor skal vi gå igjennom begge disse to «fuglene».

Oljeprisen

Oljeprisen var det som utløste raset på børsen, den gikk ned nesten 30 % over natta. Dette skyldes et maktspill som har foregått i kulissene mellom Saudi Arabia og Russland. Saudi Arabia har prøvd å få med oljekartellet OPEC med på en avtale om å redusere produksjon for å få oljeprisen opp. Dette skyldes i hovedsak at kronprinsen Mohammad Bin Salman har prøvd å omstille Saudi Arabia mot den grønne bølgen. For å gjøre dette så skilte de ut hele oljevirksomheten i det som skulle bli verdens største børsnotering noen gang. Navnet på selskapet var Saudi Aramco og børsnoteringen fikk veldig mye hype men den tok aldri av. Til dels fordi den kun var notert på børsen i Saudi Arabia og fordi de at investorer stort sett har hatt interesse av såkalte «grønne aksjer». For å kunne kapitalisere på børsnoteringen så var derfor kronprinsen helt avhengig av en høy oljekurs så Saudi Arabia ville få kapital til å diverifisere. Man kan nesten se på dette som Saudi Arabia sitt forsøk på å lage et oljefond.

For å få oljeprisen opp så var kronprinsen avhengig av å få med alle OPEC-land og Russland med på et produksjonsstopp. Vistnok så skal forhandlingene ha foregått helt siden høsten men Russland har ikke vist interesse av å forhandle. Ifølge podcasten til WSJ «The Daily» så skal Putin ha nektet å snakke med kronprinsen og bedt de vente til OPEC-møte i mars med å forhandle. Der skal Saudi Arabia ha foreslått flere løsninger for å få med Russland på kutt, investeringer i Russland og kun produksjonsstopp for en begrenset periode. Putin og Russland lot seg ikke friste. Dermed bestemte Saudi Arabia seg for å dumpe prisen på olje, om det var for å vise hvor mye makt de har eller om det var på grunn av en større strategi om å gjøre det ulønnsomt for andre å produsere er usikkert. Det vil tiden vise.

For Norge sin del så er man helt avhengig av en OK oljepris, hvis ikke så forsvinner arbeidsplassser og investeringer. Det påvirker Oslo Børs i sin helhet siden mye av verdiene er nettopp basert på olje.

Viruset

I starten så var krisen kun relatert til kinesiske produkter og ikke minst eksporten fra Kina. Flere bransjer meldte om at det kunne påvirke deres salg i form av tilgang til produkter. Plutselig så hadde viruset spredd seg til Europa og plutselig så ble det veldig nært i Norge. Ingen innså hvor fort det spredde seg men det begynte å gå opp for nordmenn sist uke. Alvoret ble en realitet når WHO erklærte CODVID19 (korona viruset) en pandemi, tidligere var det kun en epidemi. I den samme pressekonferansen så ble det uttrykk skuffelse over enkelte lands sin håndtering av krisen. Påfølgende dag innkalte Erna Solberg til pressekonferanse hvor det ble klart at hele Norge går inn i en «lock down». Vi var ikke først ut med dette men vi ser i skrivende stund at flere land gjør det samme for å prøve å få kontroll på viruset. Dette betyr at alle barnehager, skoler stenger ned og at bedrifter må innføre hjemmekontor.

Derfor blir Norge hardere rammet enn andre land

Det er kombinasjonen av disse to tingene som gjør at Norge blir så hardt lammet. Det kan sammenlignes med å få en på tryne så man legger seg ned og etterpå så kommer det skikkelig hardt spark i magen. I finanskrisen som var i 2008 så slapp Norge litt billigere unna nettopp fordi vi hadde en oljeindustri. Når dette ikke blir lønnsomt lenger og heller ikke investorene er der for å investere så kan dette bli langt vanskeligere. Det som nå setter Norge ut av spill er viruset men oljen blir en veldig forsterkende faktor.

Akkurat i skrivende stund så er det ikke riktig å være etterpåklok men mye kan tyde på at Norge burde tatt mye strengere forhåndsregler i forhold til viruset og begrenset denne tidligere.

Hvordan har denne finanskrisen påvirket prisen på Bitcoin?

Bitcoin gikk ned i omtrent en halvering på denne usikkerheten, dette har ført til veldig mye debatt og ikke minst usikkerhet rundt Bitcoin som «digital gold». Vi tror at etterhvert som krisen kommer til å synke inn så vil flere søke til Bitcoin for å sikre sine verdier men dette er høyst usikkerhert. Om du nå derfor burde kjøpe Bitcoin er høyst usikkert. Nå er verden så usikker at alt kan skje! Du bør derfor være veldig forsiktig med alle penger du velger å putte inn i markedet.

 

Legg igjen en kommentar

NavnFordelerBesøk
Du kan gjøre enkle innskudd og kopiere andre profesjonelle kryptotradere!Kjøp nå!
Dette er en norsk kryptobørs som har godkjennelse fra Finanstilsynet. Du får 0,001 BTC når du registrerer deg med bankID uten å gjøre innskudd. Det betyr BTC helt gratis!Kjøp nå!
Plus500 har det største utvalget av kryptovaluta!Kjøp nå!