NavnFordelerBesøk
NBX er en kryptobørs med godkjennelse fra Finanstilsynet og selskapet samarbeider med flyselskapet Norwegian. Få 10% av gebyrer tilbake i CashPoints 👍👍👍Kjøp nå!
Du får Bitcoin verdt 10 dollar gratis når du gjør ditt første kjøp på over 100 dollar. Kjøp nå!
Prime XBT gir deg muligheten til å gå long eller short. 35% bonus på første innskudd.Kjøp nå!
Binance har det største utvalget av kryptovaluta!Kjøp nå!
CFD-er er komplekse instrumenter og medfører stor risiko for å tape penger raskt gjennom giring. 66 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine ved å handle med høy risiko.

Kryptovaluta for nybegynnere

Du har sikkert lest om kryptovaluta og Bitcoin, uten helt å vite hva det egentlig er. Vi har derfor prøvd å lage en guide til deg som forklarer opphavet, teknologien og bruksområder for å gi deg en bredere forståelse om kryptovaluta. Jo mer kunnskap du som investor har, jo bedre valg vil du gjøre som kryptovalutainvestor. Denne guiden er laget for deg som er helt nybegynner på kryptovaluta og fokus på å gjøre det enkelt. 

Dersom du har noen spørsmål så ber vi deg om å kommentere under eller stille et spørsmål i vårt forum nedenfor!

Hvem fant opp kryptovaluta?

Kryptovalutaens mor eller far er en mann/kvinne som gikk under navnet Satoshi Nakamoto. Ingen eller få vet hvem dette er, men veldig mange antar at Satoshi nå er død. Satoshi fant opp Bitcoin og lagde teknologien som i dag er det vi kaller “blockchain” eller “blokkkjede” på norsk. Satoshi forklarte Bitcoin på følgende måte når han offentliggjorde Bitcoin:

Kunngjør den første utgivelsen av Bitcoin, et nytt elektronisk kontantsystem som bruker et venn-til-venn-nettverk for å forhindre dobbeltbruk. Det er helt desentralisert uten server eller sentral myndighet. – Satoshi Nakamoto, 9. januar 2009, kunngjorde Bitcoin på SourceForge

Siden den tid har Bitcoin sin interesse og verdi økt betraktelig. Det har også kommet nesten 2 tusen forskjellige kryptovalutaer siden.Bitcoin har utviklet seg mer til å bli en måte å lagre verdier på fremfor å brukes som et betalingsmiddel. Utviklingen av Bitcoin har ikke stoppet og med den store interessen så har prosjektene fått mye mer finansiering.

Hva er teknologien bak kryptovaluta? 

Teknologien bak krypto kalles “blockchain” eller “blokkkjede” på norsk. Den baserer seg på teknologien bak Bitcoin.For å enkelte forklare hvordan kryptovaluta fungerer så kan vi ta et veldig enkelt praktisk eksempel: når du handler i butikken med ditt bankkort.

  1. Du drar kortet ditt for et kjøp i en butikk
  2. Butikken sender en regning til banken din for beløpet som er avtalt
  3. Banken din bekrefter at det sannsynligvis er du som godkjente/gjorde kjøpet.
  4. Banken sender pengene til butikken
  5. Banken registrerer denne transaksjonen i sin hovedbokkonto

Dette er selvfølgelig veldig forenklet forklart og det er teknologi bak hver transaksjon, som også var en stor innovasjon i sin tid.

Det som gjør denne prosessen sårbar for oss som forbruker,men også for banken er at alt er sentralisert. Banken lagrer alt av transaksjoner i sin sentraliserte hovedbok som de vedlikeholder og bestemmer over. Hvis en hacker skaffer seg tilgang til hovedboken eller et annet sted i betalingsprosessen så ikke nok med at banken ikke fungerer slik den skal, det kan også gå ut over dine verdier som du har lagret i banken. Hackeren kan lage falske transaksjoner, flytte penger vekk fra kontoer og over til andre. I Norge er bankene under sterk lovgivning, men hvis noe ekstremt skulle skje. Så er banken i posisjon til å ta kontroll og bestemme ting over dine verdier som du nødvendigvis ikke er enig i. De kan gjøre dette lovlig eller ulovlig fordi de kontrollerer alt fra A-Å i sin hovedbok. Dette tror vi ikke kommer til å skje i Norge, men det er land hvor dette gjøres i dag og det kommer helt sikkert til å skje igjen.

Hvis en bank derimot drives på en distribuert hovedbok, vil hvert medlem av banken få en kopi av hovedboken som går tilbake til begynnelsen av bankens eksistens. Og når et medlem av banken foretok seg et kjøp, ville de fortelle hvert annet medlem av banken. Hvert medlem ville verifisere transaksjonen og legge den til i hovedboken (den ekstra posten kalles en “blokk”). Dette har noen svært store fordeler, da det ikke er noen sentralisert autoritet som kan manipulere blokken. Og hackere som eventuelt får tilgang til en hovedbok ville ikke være et stort problem, fordi de andre kunne enkelt bekrefte det. Det sier seg selv at en distribuert hovedbok slik som forklart ovenfor ikke ville fungert i praksis og det er derfor blockchain er genialt. Dette var også bare et veldig enkelt eksempel på hvordan det kan fungere. Det finnes utrolige mange bruksområder for dette og dette gjenspeiler antall prosjekter som er aktive.

Hvor stort er kryptomarkedet? 

Kryptomarkedet målt i $ varierer fra dag til dag, måned til måned. Den mest populære oversikten over kryptomarkedet finner du på Coinmarketcap.com. Der finner du du per 01.08.2018 over 1700 forskjellige kryptovalutaer. Kryptomarkedet er per 01.08.2018 det totale kryptomarkedet ca 270 milliarder. Oversikten på Coinmarketcap.com inneholder ikke nystartede krypto prosjekter. Det totale kryptomarkedet vil derfor være en del større i realiteten.

Hvor kan jeg lære mer om kryptovaluta?

Vi anbefaler at alle som er nybegynnere på kryptovaluta og ønsker å investere gjør grundig research først. Dette er fordi hvis du får innsikt i hvordan det fungerer, hvem som er autoritetene på dette og ikke minst en forståelse av de forskjellige prosjektene så vil du gjøre bedre investeringer. Grunnen til at veldig mange nybegynnere tapte mye penger i en den store krypto-boomen i 2017 er at de ikke satte seg inn i teknologien. Dette var fordi alle kryptovalutaer gikk opp i verdi og man trengte egentlig ikke noe kunnskap for å gjøre gode investeringer. 

Mye tyder på at denne tiden er forbi og derfor er det utrolig viktig å sette seg inn i teknologien for å finne de gode prosjektene. Vi anbefaler at man begynner med å lese litt på denne nettsiden og vi oppfordrer deg til å søke rundt på nettet selv. Ha et kritisk blikk og prøv å finn de gode prosjektene. Hvis du har noen spørsmål rundt noe så publiser gjerne i vårt forum hvor vi har en egen seksjon dedikert til deg som er nybegynner. 

Les vår guide om hvordan du kan kjøpe bitcoin her og hvordan du kan kjøpe kryptovaluta her!

NavnFordelerBesøk
NBX er en kryptobørs med godkjennelse fra Finanstilsynet og selskapet samarbeider med flyselskapet Norwegian. Få 10% av gebyrer tilbake i CashPoints 👍👍👍Kjøp nå!
Du får Bitcoin verdt 10 dollar gratis når du gjør ditt første kjøp på over 100 dollar. Kjøp nå!
Prime XBT gir deg muligheten til å gå long eller short. 35% bonus på første innskudd.Kjøp nå!
Binance har det største utvalget av kryptovaluta!Kjøp nå!