NavnFordelerBesøk
Kjøp Kryptovaluta gjennom CFD-er!Kjøp nå!
CFD-er er komplekse instrumenter og medfører stor risiko for å tape penger raskt gjennom giring. 78 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine ved å handle med høy risiko.

Bitcoin Kurs & Graf 2021

Se Bitcoin kurs her!

Verdens største kryptovaluta målt i markedsverdi har en uvirkelig vekst de siste årene og er oppe flere titalls tusen prosent.

Likevel er Bitcoin forbundet med høy volatilitet ettersom den har variert voldsomt i verdi. Prisendringer på opptil 10 og 20 prosent på en og samme dag er ikke unormalt.

Så hva er det som forårsaker disse vanvittige prissvingningene? I artikkelen får du svar på alt som omhandler kursen til bitcoin.

HVORFOR INVESTERE I BITCOIN?

 • Bitcoin er verdens desidert største kryptovaluta med en markedsverdi på rundt tusen milliarder dollar!
 • Bitcoin kurs er oppe over 200% i 2021. Siden 2013 har prisen steget over 84,000%.
 • Prisen er volatil. Dette muliggjør høye gevinster på kort sikt.
 • Kryptoen anses av stadig flere som viktig for fremtiden. Flere gigantiske selskap vurderer å godkjenne BTC som betaling på sine varer og tjenester, mens El Salvador allerede har tatt i bruk kryptovalutaen.

Bitcoin Historie – hvilke faktorer påvirker prisen? 

Bitcoin er den første kryptovalutaen på markedet og den ble lansert i 2009. Helt enkelt er det en alternativ og digital valuta, som fungerer uavhengig av banker og finansmyndigheter.

Den desentraliserte valutaen har med årene blitt usedvanlig populær, og har derfor steget vanvittig mye i verdi.

 • I 2009 kostet en mynt rundt 1 krone, mens kursforholdet btc til nok i dag er på rundt 500,000 kroner. (!)

Veksten er som du skjønner ikke annet enn ekstraordinær, men samtidig har kryptoen opplevd betydelige prisfall.

Skal du investere er det derfor viktig med innsikt i faktorene som faktisk påvirker prisen.

Har du en grunnleggende forståelse for hvilke faktorer som påvirker kan du enklere sette egne prisprognoser. På den måten kan du redusere og forhindre eventuelle tap og samtidig sikre gevinster.

Bitcoin kurs påvirkes av:

 •       Tilbud og etterspørsel
 •       Omtale og media
 •       Antall mynter
 •       Mining
 •       Resten av markedet 

Tilbud og etterspørsel 

Tilbud og etterspørsel er det som i størst grad påvirker kurs bitcoin. Tilbudet sier noe om antall mynter som er tilgjengelige, mens etterspørselen sier noe om hvor mange som ønsker å kjøpe bitcoin.

Er tilbudet lavt og etterspørselen høy, kan du forvente sterk prisvekst. I motsatt tilfelle derimot, kommer prisen til å falle.

Du kan egentlig sammenligne det med boligmarkedet. Desto flere leiligheter til salgs jo lavere blir prisen på hver enkelt leilighet. I et magert marked hvor konkurransen for hver enkelt bolig er høy, er det ikke unormalt at prisen overstiger prisantydningen med flere hundretusen kroner.

Så i bunn og grunn er det forholdet mellom etterspørsel og tilbudet som avgjør om prisen kommer til å stige. Men hva er det som påvirker tilbudet og etterspørselen?

Omtale og media 

Omtale og media har frem til nå fremstått som den største påvirkeren på etterspørselen. Typisk vil god medieomtale, hype, trender, popularitet og generell opphaussing føre til at folk kjøper Bitcoin.

Eksemplene på dette er mange. I starten av 2021 ble BTCs prisvekst hyppig omtalt i mediene, som gjorde at flere og flere investerte. Den høye etterspørselen førte altså til ytterligere vekst, som igjen førte til toppnoteringer.

Det skumle med et marked påvirket av media og omtale, er at prisen kan falle like raskt som den stiger. Etter rekordperioden i midten av 2021, halverte kursen seg kun som en konsekvens av negative nyheter relatert til høyt strømforbruk.

Således er det nokså enkelt å forutsi prisbevegelser på kortere sikt, holder du deg oppdatert på nyhetsbildet. Er omtalen god vil nok prisen stige, men er den negativ vil prisen mest sannsynlig falle.

Antall mynter

Antall mynter (tilbudet) er også viktig for prisutviklingen. Desto flere mynter tilgjengelig, jo lavere pris og da selv om etterspørselen er høy.

En viktig grunn til hvorfor Bitcoin pris per mynt er så høy er fordi det finnes et begrenset tilbud av mynter på 21 millioner.

Dogecoin, som også er en svært ettertraktet kryptovaluta, har en kurs på under én dollar rett og slett fordi det finnes et nesten ubegrenset antall Doge-mynter.

Så en krypto med et stort tilbud vil som regel ha en lavere pris enn en krypto med et mindre tilbud, særlig om etterspørselen er tilnærmet lik. 

 

Kryptovaluta markedet generelt

Du gjør også lurt i å følge utviklingen til hele markedet, ettersom kryptovaluta følger hverandre svært tett. Spesielt de to største, Bitcoin og Ethereum, har stor innflytelse på hele markedet.   Skulle disse falle eller stige kommer resten av kryptoen mest sannsynlig til å følge etter. 

Bitcoin mining

Mining er prosessen som utvinner nye mynter på markedet. Det går ut på å løse matematiske oppgaver på Blockchain ved hjelp av datakraft.

De som løser disse oppgavene får tilsendt et bestemt antall mynter.

Siden Bitcoin mining utvinner nye mynter, altså øker tilbudet, må du forvente noen mindre kursfall når prosessen gjennomføres.

Det finnes totalt 21 millioner BTC-mynter der rundt18 millioner av dem er tilgjengelige. Det er med andre ord rundt 3 millioner bitcoins som venter på å bli utvunnet. 

Bitcoin prisprognose og utvikling – vil prisen øke i fremtiden?

Det er flere prognoser på at Bitcoin kurs vil stige i fremtiden. Noen analytikere ser et hinsides vekstpotensial og spår at Bitcoin-myntene vil være verdt millioner av kroner innen 2030.

Samtidig hevder skeptikerne at dette kun er en spekulasjonsboble på vei til å sprekke. Om prisen vil stige lengre sikt er det dessverre ingen som vet. Det er, som vi har vært inne på, flere uforutsigbare faktorer som påvirker prisutviklingen.

Det er derimot sterke indikasjoner på at prisen vil stige på kortere sikt. Etterspørselen er nemlig meget høy og da den soleklart mest populære kryptoen på markedet.

Bitcoin kurs med vanvittig vekst

Den historisk prisutviklingen indikerer også at kursen kan vokse videre. Ved lansering i 2009 kostet myntene under 1 dollar, og den steg jevnt og trutt til flere tusen dollar i løpet av de 4 og 5 neste årene.

I 2017 opplevde kryptoen sin første betydelig opptur da prisen steg med flere tusen prosent på få dager. Den påfølgende perioden falt prisen like markant ettersom investorene solgte seg ut for å sikre gevinster.

Mot slutten av 2020 og inn mot midten av 2021 opplevde kryptoen en ny opptur. På rekordtid steg prisen fra rundt 20,000 dollar til over 50,000 dollar. Kinas mining-forbud i mai halverte imidlertid prisen, men nå er Bitcoin igjen på nye høyder som følger av inflasjonsfrykt og mye hype knyttet til lanseringen av verdens første Bitcoin-ETF.

All time high skjedde den 10.november 2021 da kursen var på nær 70,000 dollar. I skrivende stund er prisen på 56,000 dollar, noe som er ned 17% siden toppnoteringen. 

Hvem bør investere i Bitcoin? 

Alle som ønsker å investere i krypto, uavhengig om det er på kort eller lang sikt, bør ha Bitcoin i porteføljen.

Utviklingen til hele markedet styres nemlig i stor grad av utviklingen til Bitcoin. Markedet største krypto har en totalverdi på 1000 milliarder dollar og er derfor en slags markedstalisman.

Det er dog en investering med høy risiko på grunn av den høye volatiliteten. Er du ikke tilfreds med kraftige prissvingninger er nok ikke Bitcoin, og kryptovaluta for øvrig, en egnet investering.

Samtidig må ikke Bitcoin enorme potensial underdrives. Den historiske prisutviklingen viser at det er fullt mulig å oppnå elleville gevinster. Det er også flere analytikere spår en sterk vekst i fremtiden.

Dette fordi den har en høy etterspørsel på grunn av sin dominerende markedsposisjon. Det er dessuten flere selskap, deriblant Tesla og Amazon, som vurderer å adoptere Bitcoins. Også dette gir spennende framtidsutsikter.

Fordeler og ulemper med å investere

 • Bitcoin kurs har en hinsides vekst på flere titalls tusen prosent de siste fem årene.
 • Bitcoin er den desidert største på markedet med en markedsverdi på 1000 milliarder dollar.
 • Kursen er volatil. Det betyr høyere risiko, men også mulighet for høye gevinster på kort sikt.
 • Du kan nokså enkelt forutsi prisbevegelser på kortere sikt er du oppdatert på faktorene som påvirker kursen. 

Oppsummering – dette må du vite om Bitcoin kurs

Bitcoin kurs har en ellevill vekst siden lanseringen, men det er likevel betegnet som en risikabel investering. Dette på grunn av kraftige svingninger, der prisen kan falle markant på urovekkende kort tid.

Det er derfor viktig å holde seg oppdatert på faktorene som påvirker prisen. Du kan da nokså enkelt forutsi fremtidige bevegelser, og på den måten forhindre tap samt sikre gevinster.

NavnFordelerBesøk
Kjøp Kryptovaluta gjennom CFD-er!Kjøp nå!