Ethereum er en av de største og mest populære kryptovalutaene etter Bitcoin. Ethereum er en plattform og system som er desentralisert. Hvis du er usikker på hva vi mener med desentralisert så anbefaler vi at du leser vår innføring i kryptovaluta her.
Ethereum-prosjektet ble startet av Vitalik Buterin i 2013. Det startet med at Vitalik sendte sin ide ut som et «white paper», det er en prosjektbeskrivelse til noen venner. Dette ble så sendt ut videre til andre innefor det som var en liten kjerne av kryptoentusiaster. I 2014 så ble Ethereum lansert og blant annet presentert på en Bitcoin-konferranse i Miami. En liten stund etterpå så ble det bestemt å holde et såkalt «crowdsale» (folkefinansiert salg) for å finansiere utviklingen.
Hva er Ethereum?
Ethereum er et «open source» plattform basert på blokkkjedeteknologi hvor utviklere kan bygge og lansere applikasjoner (dapps). Ethereum sitt mål er å fjerne internettets mellomledd. Bytte ut servere og «skyen» med et nettverk av noder som sammen lager det som mange betegner som en «world computer, uten en sentral myndighet. Vitalik og Ethereum har uten tvil en stor visjon. Det underliggende og viktige er at Ethereum ønsker å gjøre det enklere for deg og meg å beskytte våre data på internett. Ønsker du å investere i Ethereum, vil vi anbefale plattformen Plus500, en verdenskjent plattform som støtter alle slags investeringer.
Mest kjent er nok Etherum for å moderskipet til veldig mange nye kryptovalutaer. Under den store «kryptoboomen» i slutten av 2017/begynnelsen av 2018 så valgte de aller fleste nye prosjekter å benytte seg av Ethereum sine «smart contracts» for å lage en egen kryptovaluta. Før ERC20 ble lansert så lagde alle sine egne måter å gjøre ting på. Ethereum lanserte derfor ERC20-protokoll. en standard som gjør at alle tokens fungerer likt. Det førte til at forskjellige kryptovalutaer kunne raskt implementeres på børser, mindre risiko og mer likviditet i markedet.
Til tross for Ethereum sin suksess i form av prisoppgang, så har de store skaleringsproblemer. Et godt eksempel på dette var når et spill som ble kalt «Crypto Kitties» eller «Krypto Katter» på norsk. Dette ble så populært at det holdt på å knekke Ethereum sitt nettverk.