NavnFordelerBesøk
Kjøp Kryptovaluta gjennom CFD-er!Kjøp nå!
CFD-er er komplekse instrumenter og medfører stor risiko for å tape penger raskt gjennom giring. 78 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine ved å handle med høy risiko.

Bitcoin Mining Norge: Hva er det og hvordan fungerer det?

Bitcoin mining er prosessen som utvinner nye Bitcoins på markedet. Det går ut på å løse matematiske oppgaver på Blockchain, der de såkalte «minerne» blir belønnet med et bestemt antall Bitcoins.

Mining har lenge vært et populært fenomen, men hva er egentlig vitsen denne prosessen og hvordan fungerer Bitcoin mining sånn egentlig?

Her får du svar på «hva er Bitcoin mining» og alt som omhandler det unike fenomenet.  

H2: Hva er Bitcoin Mining? 

Bitcoin mining, også kjent som «gruvedrift», er prosessen som utvinner eller graver ut kryptovaluta fra Blockchain (Blokkjede). Blockchain er en distribuert database som muliggjør blant annet desentraliserte transaksjoner. Formålet med mining er å belønne de såkalte «minerne», med et bestemt antall kryptovaluta.

Det er nemlig slik at for at kryptovaluta skal fungere og klare å gjennomføre desentraliserte transaksjoner, altså transaksjoner uten å gå via et mellomledd, er det avhengig av at personer i dette nettverket deltar i prosessen med å sikre Blockchain ved å være med på å godkjenne transaksjonene som gjennomføres.  

Så de som deltar i prosessen fungerer som minere, og får derfor tilsendt et bestemt antall Bitcoins som en belønning for at de var med på å verifisere transaksjoner og sikre blokkjeden.

Hva er Bitcoin mining oppsummert:

  • Det er prosessen som utvinner Bitcoins fra Blockchain.
  • For at Blockchain skal fungere er det avhengige av at personer deltar i prosessen med å sikre nettverket og godkjenne transaksjoner.
  • Mining er prosessen som sikrer Blockchain og som godkjenner transaksjoner.
  • De såkalte minerne får tilsendt et bestemt antall kryptovaluta, som en takk for at de deltok i prosessen med å sikre nettverket.

Ønsker du å lære mer om hva Bitcoin mining er? Da kan du lese denne artikkelen

Hvordan fungerer Bitcoin Mining?

Helt enkelt fungerer denne formen for gruvedrift ved å løse matematiske oppgaver på Blokkjeden. Det gjøres ved hjelp av datakraft som krever mye energi.

Så i hovedsak kan hvem som helst mine Bitcoins, så lenge de har nok datakraft. Det er imidlertid krevende å lykkes ettersom det er dataene med størst kapasitet som oftest opererer som minere.  

I tillegg er det «førstemann til mølla- prinsippet» som gjelder. Det er de som er først ut til å løse de omfattende oppgavene som får operere som minere, og dermed blir belønnet med kryptovaluta. Konkurransen er også beintøff. Bitcoin, og andre krypto for øvrig, er verdt vanvittig mye. Av den grunn ønsker stadig flere å mine.

Mining er nødvendig skal desentraliseringen være mulig

For å forstå mining er vi nødt til å forstå formålet med kryptovaluta. Kryptovaluta er digitale valuta som ikke er kontrollert, styrt eller eid av sentrale aktører som for eksempel banker eller myndigheter.

De er med andre ord desentraliserte, og ønsker å blant annet tilby transaksjoner uten at du trenger å gå via et mellomledd. Du er ikke avhengig av banken for at transaksjonen skal gå igjennom, isteden gjøres den enkelt kun mellom deg og den andre part.   

For at desentraliseringen skal være mulig, er Blockchain (databasen som lagrer alle transaksjoner) avhengig av at deltagerne gjør sitt for å forhindre at hackere får tilgang til transaksjonene. Det er her mining spiller en vesentlig rolle.

Blokchain er en database som lagrer informasjon

Når det gjennomføres transaksjoner lagres informasjon om transaksjonene på blockchain i noe kalt for en «blokker».  

Blokkene må godkjennes før transaksjonen kan gjennomføres – og det er nettopp minerne som godkjenner disse blokkene.

For å godkjenne en blokk må de nevnte matematiske oppgavene løses. En slik oppgave går ut på å løse tallkombinasjoner, kalt «hash», som er i samsvar med den gjeldende blokk. Når denne oppgaven er løst, kobler blokken seg på en eksisterende kjede av flere blokker.  

I all hovedsak er mining en måte å sikre at transaksjoner kan gjennomføres uten manipulasjon, og å oppfordre flest mulig til å delta i prosessen som sikrer transaksjonene. Det er derfor du blir tilsendt mynter om du miner.

Nå er det også slik at mining kan gjøres på flere forskjellige metoder. Vi ser nærmere. 

Bitcoin cloud mining

Bitcoin cloud mining går ut på at du bruker eksterne datasentre med delt prosessorkraft, som vil si at du inngår en avtale med et selskap som miner på dine vegne.

Det er altså ikke du selv som må stå til ansvar for utstyr og datakraft, men et ekstern selskap som du gjerne betaler en månedlig sum til. Bitcoin cloud mining har sine fordeler ved at du slipper å tenke på vedlikehold av utstyr, samt at du unngår å bruke tid på denne prosessen. Det er selskapet som gjør jobben for deg.

Ulempen er at du må enten betale en månedlig sum eller at store deler av dine gevinster går som en slags provisjon for deres arbeid. 

Bitcoin mining software 

Bitcoin mining software er applikasjoner som bruker datakraft til å grave ut kryptovaluta. Det er med andre ord en programvare du laster ned til din datamaskin og som miner krypto. Her er det du selv som er ansvarlig for mining, og ikke et selskap som når du bruker Bitcoin cloud mining.

Disse programvarene er ofte kalt «Bitcoin mining online» og de har flere fordeler. Som regel er de kostnadsfrie å laste ned, samt at flere gir detaljerte rapporter om hvordan prosessen utvikler seg underveis.

En slik programvare har ingen åpenbare ulemper, sett bort i fra at det er enorme programvarer som krever ekstremt med lagringsplass og energi. Det er ikke anbefalt å laste ned en Bitcoin mining software på ordinære datamaskiner og laptoper. 

Bitcoin mining pool

Bitcoin mining pool er en slags samling av flere minere som deler datakapasitet. Denne felles-sammenslåingen skal øke sannsynligheten med å lykkes med miningen, nettopp fordi flere deler datakapasitet.

Belønningen deles prosentvis ut ifra hver enkelt bidrag. Var ditt bidrag på 2% av den total kapasiteten, vil du få 2% av mining-belønningen.

Alle nybegynnere og alminnelige gruvearbeidere, altså de uten tilgang til datamaskiner med enorm kapasitet, anbefales å bruke Bitcoin mining pool. 

Bitcoin mining PC

Bitcoin mining PC, eller Bitcoin mining hardware som det også er kjent som, er datamaskiner spesialutviklet for å utvinne Bitcoins. Slike datamaskiner har fått navnet ASICs, og de har enorme mengder kapasitet.

Bitcoin skulle egentlig utvinnes på ordinære maskiner, men siden det ble oppdaget at det gikk raskere med ASICs maskinene, ble de ordinære maskinene byttet ut.

I dag er det slik, på grunn av den høye konkurransen, at dataen med størst kapasitet er den som klarer å utvinne Bitcoins. Derfor er det helt nødvendig med høytytende maskiner for å i det hele tatt klare å drive med Bitcoin mining Norge. 

Er Bitcoin mining lønnsomt? 

Bitcoin er som du sikkert vet verdt vanvittig mye, noe som er en viktig årsak til at stadig flere ønsker å mine.

I skrivende stund belønnes minerne med 6,25 coins, der én Bitcoin er verdt mellom 400,000 og 500,000 kroner. Så om du lykkes med å mine vil du sitte med en gevinst på mellom 2,5 og 3,1 millioner kroner.

Det er altså riktig å anta at dette er en god måte å tjene penger på, men er Bitcoin mining lønnsomt sånn egentlig?

Som vi har vært inne på går denne prosessen ut på å løse matematiske oppgaver på Blockchain. Dette gjøres for å sikre at transaksjoner kan gjennomføres uten manipulasjon.

Nå er det imidlertid slik at for å i det hele tatt ha sjans til å mine, er du nødt til å ha datamaskiner med ekstreme mengder kapasitet.

Disse maskinene er ikke akkurat billige. En Bitcoin mining PC kan koste opptil flere hundretusen kroner. Nå er også viktig å anerkjenne at konkurransen er beintøff.

Det finnes nemlig store selskap som investerer heftige summer i svære dataparker med et utelukkende mål om å mine. Ergo; sjansene for å lykkes er minimale, særlig for den alminnelige person, men også for de store selskapene.

Så for å konkludere; klarer du faktisk å mine vil du tjene fett med penger.

Men på grunn av kostnadene – både i henhold til mengden strøm som kreves og prisen til nødvendig utstyr –  og ikke minst på grunn av den lave sannsynligheten for å lykkes, gjør Bitcoin mining ikke særlig lønnsomt. 

Ofte Stilte Spørsmål

Hva er Bitcoin mining?

Bitcoin mining er prosessen som utvinner Bitcoins. Det er også denne prosessen som sikrer at transaksjoner kan gjennomføres uten manipulasjon og uten å gå via et mellomledd som banken. 

Hvordan fungerer Bitcoin mining? 

Bitcoin mining fungerer som en slags belønning til de som deltok i prosessen med å sikre blokkjeden. For å sikre blokkjeden må du nemlig løse svært omfattende, matematiske oppgaver på blockchain. Når disse oppgavene løses, får du tilsendt et bestemt antall coins som en takk for bidraget. 

Kan alle mine Bitcoin?

Ja, alle som vil kan mine bitcoins. Men merk at det krever kostbart utstyr som igjen krever mye kapasitet. 

Kan du tjene mye penger på Bitcoin mining?

Lykkes du med miningen vil du få tilsendt 6,25 Bitcoins. Etter dagens kurs tilsvarer dette mellom 2,5 og 3,1 millioner kroner. Du kan altså tjene mye penger, men det er svært vanskelig å lykkes samt at kostandene knyttet til miningen er høye. 

Legg igjen en kommentar

NavnFordelerBesøk
Kjøp Kryptovaluta gjennom CFD-er!Kjøp nå!